Екстраполяція прототипу на структуру лексико-семантичного поля - Ніжегородцева-Кириченко, Лариса Олексіївна; Nizhegorodtseva-Kirichenko, L. O. (Черкаський національний унiверситет імені Богдана Хмельницького, 2008)
В статті пропонується когнітивна інтерпретація лексико-семантичного поля як фіксованого та вербалізованого фрагмента знань. Гіпотеза екстраполяції прототипного аранжування, яке притаманно будь-якому лексико-семантичному полю, доводиться теоретичними постулатами та практичною експлікацією концептуальної фреймової структури поля, її функціонуванням та співвідношенням з лексичними одиницями. The article provides a cognitive approach to interpreting a lexico-semantic field as a fixed and verbalized knowledge fragment. The hypothesis of extrapolation of a prototype arrangement, which underlies any lexical field, is proved by the theoretical and practical explication of the frame’s conceptual structure, and its function and correlation with the lexical units within the lexico-semantic field .
Extrapolation of a Prototype Arrangement on a Lexico-Semantic Field
Keywords: когнітивна лінгвістика; cognitive linguistics; фрейм; frame; прототип; prototype; лексико-семантичне поле; lexico-semantic field; концептуальний аналіз; conceptual analysis