Психологічні особливості значущості й задоволеності професійних мотивів державних службовців із різним стажем професійної діяльності в органах виконавчої влади - Малімон, Л. Я.; Глова, І. В.; Malymon, L. Ya.; Glova, I. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Інститут соціальної та політичної психології НАПН України, 2014)
Cтаттю присвячено проблемі професійної мотивації державних службовців місцевих органів виконавчої влади. Проаналізовано професійні мотиви із позицій їх особистісної значущості для працівника й доступності (задоволеності) в професійній діяльності. На основі теоретичного узагальнення різних типів співвідношення цих характеристик мотивів виділено зони потенційного мотиваційного дискомфорту та напруги, які можуть провокувати розвиток внутрішнього конфлікту або внутрішнього вакууму в працівників державної служби і проявлятися на поведінковому рівні в різних формах пасивного або активного опору. За допомогою методики «Мотиваційний профіль» Ш. Річі та П. Мартіна виявлено ієрархію основних професійних мотивів держслужбовців органів виконавчої влади, проаналізовано їх за типами співвідношень між бажаним і реальним станом мотивів: «значущі–задоволені», «значущі–незадоволені», «незначущі–задоволені», «незначущі–незадоволені». За допомогою методів мате-матичної статистики виявлено і проаналізовано відмінності між важливістю та задоволеністю всіх професійних мотивів у працівників із різним стажем професійної діяльності. Показано, що найбільш реалізованими є мотиви, що стосуються специфіки діяльності державного службовця і характеризують процесуально-виконавчу мотивацію (зміст роботи, дотримання адміністративних вимог і посадових інструкцій). Визначено групу мотивів, які зберігають високий рівень особистісної значущості та залишаються незадоволеними в процесі професійної діяльності: заробітна плата, умови праці, визнання, са-мовдосконалення, творчість. Обґрунтовано, що різне співвідношення особистісної значущості й задоволеності професійних мотивів визначає їх ієрархію, силу та стійкість на різних етапах професійної діяльності й здійснює детер-мінуючий вплив на її ефективність. The article deals with professional motivation of civil servants of local authorities. The authors have analyzed profes-sional motives in terms of their personal importance for an employee and their acces-sibility (satisfaction) in his professional activity. The theoretical analysis of these motive features’ correlation has defined the areas of potential motive motivational discomfort and stress, which can trigger the development of internal conflict or emptiness in public service employees and be manifested in their behavior in various forms of passive or active resistance, rejection of senior managers’ demands and instructions, etc. The results of the analysis of the indicators of the Sh. Ritchie-P. Martin test show the availability of the public service employee personality motivational hierarchy and his professional motives diversity based on four types of relationships between the desired and current state of motives: «significant–realized», «significant–unrealized», «insignificant–realized», and «insignificant–unrealized». Statistic methods uncovered showed deviations between the importance and satisfaction of all professional motives (except «structured work» motive) for the workers with different seniority. It is argued that among the most realizable are motives related to the specifics of the civil servants’ activity and characterize procedural and executive motivation (job content, compliance with the administrative requirements and job descriptions). Finally, a group of key motives viewed as personally significant, albeit unrealized in the career, have been found, such as: salary, working conditions, recognition, self-improvement, creativity. It is proved that personal importance and satisfaction of professional motives determine their hierarchy, strength and stability at the various stages of professional activity, thereby providing a deterministic impact on its efficiency.
Psychological Features of Significance and Satisfaction of Civil Service Employees’ Professional Motives with Different Seniority and Experience in the Executive Bodies
Keywords: професійна мотивація; значущість мотивів; задоволеність мотивів; ієрархія мотивів; внутрішній конфлікт; внутрішній вакуум; держслужбовці; місцеві органи виконавчої влади; professional motivation; importance of motives; satisfaction of motives; hierarchy of motives; internal conflict; internal emptiness; civil service employees; local authorities