Основні складові гостинності у готельно-ресторанній сфері - Вівсюк, Ірина Олександрівна; Терещук, Оксана Степанівна; Лук’янець, Алла Вікторівна (Науково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій, 2024)
Діяльність підприємств готельно-ресторанної сфери перебуває в умовах турбулентності під впливом зовнішніх чинників, таких як наслідки всесвітньої пандемії та початок повномасштабного вторгнення агресора на територію України. Тож, питання вирішення проблеми залучення нових споживачів та збереження існуючих шляхом удосконалення та підвищення рівня гостинності є актуальним для вивчення. Метою даного дослідження є поглиблення теоретичних засад поняття «гостинність» та визначення її основних складових у готельно-ресторанній сфері. Дослідження ґрунтується на системному підході до вивчення, аналізу й узагальнення джерел щодо понять «індустрії гостинності» та «гостинність». Під час дослідження, задля досягнення мети, було застосовано низку загальнонаукових та спеціальних методів пізнання, зокрема: систематизації та порівняння сутності поняття «гостинність» шими науковцями, аналізу та синтезу задля визначення основних компонент гостинності у готельно-ресторанному господарстві та конкретизації задля охарактеризування встановлених складових. У ході дослідження було удосконалено дефініцію поняття «гостинність» як комплекс підходів до обслуговування споживачів в закладах готельно-ресторанного господарства. Також, було запропоновано структурувати гостинність на основі визначених основних складових, таких як: персонал, сервіс, безпека, атмосфера, інноваційні технології та послуга (продукт). Охарактеризовано кожний компонент гостинності у готельно-ресторанній сфері. Теоретичне значення дослідження полягає в поглиблені теоретичних засад поняття «гостинність» та визначення основних компонент, що формують даний феномен в діяльності підприємств готельно-ресторанного господарства. Методика оцінювання гостинності в кількісному вираженні та її вплив на економічну ефективність діяльності закладів залишається відкритим, що і визначено метою подальших наукових досліджень. Тип статті: теоретична.
Keywords: гостинність; індустрія гостинності; готельний бізнес; ресторанний бізнес; сфера послуг; L83; 338.483.13:392.72:640.4(045)