Застосування виробничої функції Кобба-Дугласа для розв'язування економічних задач оптимізації - Марчук, Єва Врежівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена математичному аналізу виробничої функції Кобба-Дугласа та її застосуванню в задачах оптимізації. Досліджено теоретичні властивості функції. Основний акцент зроблено на застосуванні математичного аналізу для оптимізації виробничих рішень: із використанням методу множників Лагранжа розв’язано задачу на умовний екстремум (мінімізацію витрат). Здійснено економетричний аналіз діяльності агропідприємства ТОВ «ВІЛІЯ», а також виконано прогнозування доходу та рекомендації щодо ресурсного планування.
Keywords: математичне моделювання; функція Кобба-Дугласа; метод Лагранжа; умовний екстремум; оптимізація; економетричний аналіз; віддача від масштабу