Мас-медіа як засіб реалізації зовнішньополітичних концепцій «soft power» і «smart power» - Ліченко, Анна Дмитрівна; Lichenko, A. D. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Статтю присвячено проблемі використання провідними державами світу нових медіа як інструменту впливу на зарубіжну аудиторію з метою досягнення зовнішньополітичних цілей, формування привабливого іміджу, пропаганди ідей тощо. Виокремлено функції, які виконують медіа у контексті реалізації зовнішньополітичних концепцій «soft power» і «smart power». Окреслено явище інформаційної гегемонії медіакорпорацій, які спричиняє одновекторність комунікаційних потоків, як наслідок країни «третього світу» виступають лише як пасивні споживачі новин, які продукують держави-лідери. Розкрито поняття «астротурфінгу» як технології створення штучної громадської думки. This article is about the problem how the leading countries of the world use new media as a tool of influence on foreign audiences. The main goal of this impact is creating an attractive image and achieving foreign policy objectives. In the article were determined functions of media as a tool of implementation political concepts Soft Power and Smart Power. In the article was considered the phenomenon of information hegemony of modern media holdings that control almost all information space. Also in the article was considered the concept of astroturfing as the technology of artificial public opinion.
Media as a Tool of Realization Political Concepts of «Soft Power» and «Smart Power»
Keywords: медіавпливи; influences of media; зовнішня політика; foreign policy; «soft power»; Soft Power; «smart power»; Smart Power; зарубіжна аудиторія; foreign audience; астротурфінг; astroturfing