Аналіз і тенденції розвитку ресторанного ринку України в умовах економічної нестабільності. - Тищук, Інна Володимирівна; Пасічник, Михайло Петрович; Пилипчук, Максим Миколайович (My University, 2025)
У статті здійснено аналіз сучасного стану та основних тенденцій розвитку ресторанного ринку України у 2024–2025 роках. Визначено, що, попри зростання виручки закладів громадського харчування на 10%, підвищення фінансових показників обумовлене переважно збільшенням середнього чеку на 17% через інфляційний тиск і зростання собівартості продукції. Водночас спостерігається скорочення відвідуваності на 3%, що зумовлено економічною невизначеністю, зниженням доходів населення та наслідками мобілізації. Розглянуто зміни у структурі ринку за типами закладів: зменшення попиту на фастфуд, піцерії та класичні ресторани, водночас зростання популярності суші-сегменту та кав’ярень «to-go». Показано, що саме ці формати забезпечили стабільну виручку завдяки гнучкості та орієнтації на швидке обслуговування. Визначено ключові виклики для галузі – кадровий дефіцит, підвищення витрат на оплату праці, енергетичну нестабільність та зниження рентабельності, що зафіксували близько 47% рестораторів. Окрему увагу приділено зростанню сегменту доставки, який демонструє сталу динаміку завдяки розвитку онлайн-продажів та цифрових сервісів. У статті окреслено основні напрями розвитку ресторанного бізнесу на 2025 рік: цифровізація, оптимізація витрат, розширення форматів доставки, створення програм лояльності та інвестиції у персонал. Зроблено висновок, що ресторанний ринок України поступово переходить до моделі адаптивного зростання, в основі якої – клієнтоорієнтованість, гнучкість управління та впровадження інновацій у сфері обслуговування.
Keywords: ресторанний бізнес; ринок громадського харчування; кейтеринг; економічна адаптація; рентабельність; доставка; тренди 2024–2025; 640.43:338.48(477)