Перекладацькі трансформації у віршах Яна Твардовського українською мовою (на матеріалах збірки «Треба йти далі або Прогулянка сонечка») - Гайдук, Богдана Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Робота присвячена дослідженню використання перекладацьких трансформацій у віршах Яна Твардовського на матеріалі збірки «Треба йти далі або прогулянка сонечка». Для досягнення поставленої мети, розглянуто основні дефініції поняття перекладацької трансформації та підходи до їх класифікації. Встановлено, що усі перекладацькі трансформації поділяють на лексичні трансформації (конкретизація, генералізація, додавання, вилучення, заміна), граматичні трансформації (заміна, перестановка, додавання, опущення), семантичні трансформації (синонімічні заміни, метафоричні заміни, логічний розвиток понять, антонімічний переклад, компенсація) та структурні трансформації (транскрипція, транслітерація, калькування, описовий переклад, наближений переклад, трансплантація). Також було досліджено особливості ідіостилю Яна Твардовського та встановлено основні мотиви його поезії, серед яких образ рідного краю, матері, війни, миру, релігійні мотиви та мотиви любові. У роботі схарактеризовано поняття парадоксу та описано два його рівні: художній та риторичний. Досліджено використання парадоксу у ідіолекті Яна Твардовського та особливості його передачі українською мовою. Здійснено аналіз використання перекладацьких трансформацій у перекладах віршів Яна Твардовського українською мовою. Шляхом аналізу було встановлено, що перекладач вдавався до таких лексичних та граматичних трансформацій як перестановка слів, додавання, опущення, заміни та конкретизації. Серед семантичних та структурних трансформацій найбільш поширеними виявилися метафоричні трансформації, синонімічні заміни та транслітерації.
Keywords: перекладацькі трансформації; парадокс; художній та риторичний рівні парадоксу; Ян Твардовський; ідіостиль