Семантична деривація одиниць, мотивованих хворобою овець «ценуроз», в українській, білоруській та польській мовах - Жуйкова, Маргарита Василівна; Zhujkova, Marharyta V. (Katolicki universytet Lubelski Jana Pawla II, 2010)
У статті розглянуто мовні одиниці білоруської, української та польської мов, генетично пов’язані з хворобою овець "ценуроз". Показано, що семантичний розвиток предикатів скрутитися (скруціцца) засновано на спостереженнях за поведінкою хворих тварин. Наведено численні фраземи, побудовані на образі "крученої вівці". The article deals with the units of Byelorussian and Ukrainian languages, genetically related to the name of the illness of sheep. It is demonstrated that the semantic development of predicate скрутитися (скруціцца) is based on the observation of the behaviour of sick sheep. There are numerous examples of phrases built on the image of "кручена вівця".
Keywords: семантичний розвиток; вторинна номінація; образне значення; традиційна культура; аксіологія; semantic development; secondary nomination; image meaning; traditional culture; axiology