Використання дидактичних ігор з метою активізації навчально-пізнавальної діяльності молодших школярів з математики - Чосік, Леся; Мандзюк, Соломія; Chosik, L.Y.; Mandzjuk, S.Y. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті висвітлено теоретичні аспекти використання дидактичних ігор з метою активізації навчально-пізнавальної діяльності молодших школярів з математики. Визначено роль та обґрунтовано доцільність використання дидактичних ігор у навчанні молодших школярів математики. Розглянуто складові дидактичної гри та узагальнено вимоги до використання дидактичних ігор на уроках математики у початковій школі. Під час проведення уроків математики з використанням дидактичних ігор адекватність дидактичних ігор змісту уроків; математичний зміст має бути посильним для кожної дитини та відповідати дидактичній меті уроку та віковим особливостям учнів; правила гри – прості і чітко сформульовані; підсумок уроку – чіткий і справедливий. За умов максимального поєднання дидактичної гри з іншими методами і прийомами навчання вона забезпечить активізацію навчально-пізнавальної діяльності молодших школярів у навчанні математики. The article covers the theoretical aspects of the use of didactic games in order to enhance the educational and cognitive activity of junior pupils in mathematics. The role and justification of the use of didactic games in the training of younger students of mathematics is substantiated. The components of the didactic game are considered and the requirements for the use of didactic games in mathematics lessons in elementary school are generalized. During conducting mathematics lessons using didactic games, the adequacy of teaching games is the content of lessons; the mathematical content should be suitable for each child and correspond to the didactic purpose of the lesson and the age-specific features of the pupils; rules of the game – simple and clearly articulated; the lesson is clear and just. Under the conditions of maximal combination of didactic game with other methods and methods of training, it will provide activation of educational and cognitive activity of junior pupils in the study of mathematics.
Use of didactic games to enhance the educational and cognitive activity of junior schoolchildren in mathematics
Keywords: гра; дидактична гра; активізація; навчально-пізнавальна діяльність; математика; молодші школярі; game; didactic game; activization; educational and cognitive activity; mathematics; junior schoolchildren