Медіаграмотність як інформаційна культура суспільства - Коляда, Ніна Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено медіаграмотність, як складову інформаційної культури суспільства. Актуальність теми зумовлена поширенням російської інформаційної війни та розвитком штучного інтелекту, які можуть бути загрозами для людей, у яких недостатньо розвинені навички медіаграмотності та критичного мислення. Метою дослідження стало теоретичне обґрунтування популяризації медіаграмотності через заняття з аудиторією різного віку: школярами, студентами та людьми старшого віку. У роботі проаналізовано теоретичні засади медіаграмотності, розглянуто актуальність медіаграмотності для молоді та людей старшого віку. Також розглянуто загрози, пов’язані з використанням штучного інтелекту для поширення пропаганди та дезінформації. У роботі здійснено аналіз проєктів, курсів та занять із медіаграмотності для школярів, студентів і людей старшого віку. Окрему увагу приділено теоретичним аспектам популяризації занять із медіаграмотності. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості використання теоретичних положень роботи у для підготовки занять із медіаграмотності для школярів, студентів, людей старшого віку.
Keywords: медіаграмотність; медіаосвіта; інформаційні технології; критичне мислення; дезінформація; пропаганда; штучний інтелект; аудиторія