Зміст та організація комплексного контролю за фізичним станом спортсменів - Добринський, Володимир Семенович; Бичук, Олександр Іванович; Мудрик, Жанна Станіславівна; Мордик, Микола Юрійович; Dobrynskyi, Volodymyr; Bychuk, Oleksandr; Mudryk, Zhanna; Mordyk, Mykola (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті проаналізовано організаційні заходи для оцінки різних сторін підготовленості спортсменів, реакцій організму на тренувальні й змагальні навантаження, ефективності тренувального процесу, а також обліку адаптаційних перебудов функцій організму спортсменів, які є одним із найважливіших елементів системи управління підготовкою спортсменів. До них відносять об’єкти контролю, види контролю, етапи контролю. Досліджено, що комплексний контроль за фізичним станом спортсменів дає змогу вести постійне спостереження за тренувальним процесом й оцінювати динаміку їх фізичного стану під впливом фізичних навантажень. The article analyzes the organizational arrangements for assessing the various aspects of athletes’ preparedness, reactions of an organism to training and competitive loads, the effectiveness of the training process, as well as adaptation of reorganization of the functions of bodies of athletes, which is one of the most important elements of the management system for preparation of athletes. These include: control objects, control types, control stages. It was proved that the comprehensive control of the physical condition of athletes makes it possible to continuously monitor the training process and to assess the dynamics of their physical condition under the influence of physical activity.
Contents and Organization of Complex Control of the Physical Condition of Athletes
Keywords: контроль; навантаження; етапи; тренувальний процесс; фізичний стан; control; loads; stages; training process; physical condition