Вплив водогосподарського комплексу м. Луцька на забруднення вод р. Стир - Фесюк, Василь Олександрович; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Журба, Діана Володимирівна (Житомирський державний університет імені Івана Франка, 2023)
Дослідження впливу міських водогосподарських комплексів на якість води річок та їх екологічний стан необхідні для раціонального використання водних ресурсів, забезпечення населення якісними та безпечними джерелами води, протидії техногенним аваріям і катастрофам. Метою статті є з’ясування чинників, процесів та результатів негативного впливу урбоекосистеми м. Луцька на якість води р. Стир й обґрунтування шляхів його зменшення. Для досягнення мети необхідно дослідити особливості природних умов басейну річки, проаналізувати чинники формування якості води р. Стир, оцінити вплив скиду очищених стічних вод із Луцьких міських комунальних очисних споруд на якість води річки, обґрунтувати шляхи зменшення її забруднення та поліпшення гідроекологічного стану річки. Гідроекологічна оцінка проведена згідно з Методикою екологічної оцінки якості поверхневих вод за відповідними категоріями. Статистична обробка проведена методами: дескриптивної статистики, регресійного аналізу, кореляційного аналізу, аналізу головних компонент. Результатом дослідження є встановлення масштабів та наслідків впливу скиду очищених стічних вод із міських комунальних очисних споруд м. Луцька на якість води річок р. Стир. Наукова новизна полягає у розрахунку коефіцієнта кореляції для рядів спостереження концентрації забруднюючих речовин у воді р. Стир в місці скиду стічних вод та нижче місця скиду, вище та нижче місця скиду і доведенні високої щільності зв’язку. Практична значущість дослідження передбачає можливість використання його результатів для розроблення заходів щодо зменшення негативного впливу водогосподарського комплексу міста на якість води р. Стир.
Keywords: водогосподарський комплекс міста; скид стічних вод; комунальні очисні споруди; якість води річки; шляхи зменшення впливу скиду стічних вод на якість води річки; 502.51:556.53(477.82)