Російська інформаційна війна: теоретичні та практично-прикладні аспекти - Тихомирова, Євгенія Борисівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
У статті розглянуто проблему наростання інформаційної війни, що виникла внаслідок агресивної політики Росії та створила небезпеку як сучасному європейському, так і українському інформаційному простору. Посилаючись на аналіз результатів наукових досліджень, за допомогою яких вивчались окремі теоретичні та практично прикладні аспекти цієї війни, говоримо про сутність досліджуваної проблеми й потребу її розвʼязання. Мета даної публікації – 1) проаналізувати термін «російська інформаційна війна» (трактується як комплекс заходів, здійснюваних урядовими та неурядовими організаціями Росії, передусім в інформаційному просторі України й Росії, інших країн світу); 2) виокремити місце інформаційної війни в російській геополітичній доктрині, котра розглядається як система офіційно прийнятих у державі поглядів на розвиток світових процесів, міжнародну систему безпеки, утвердження геополітичних інтересів і пріоритетів РФ у сучасному світі, їх реалізація та захист; 3) охарактеризувати особливості російських військ для «інформаційних операцій», спеціальних підрозділів для ведення інформаційної боротьби в Інтернеті; 4) діяльність російської фабрики тролів у Санкт-Петербурзі (ідеться про контору під назвою «Агентство інтернет-досліджень», що цілодобово працює в Петербурзі); 5) дослідити проблеми запобігання дезінформації Кремля.
Keywords: інформаційна війна; дезінформація; російські війська для «інформаційних операцій»; російська геополітична доктрина; російська фабрика тролів; 316.485.26:316.776.23(470)