Допінг-контроль та його організаційно-правові основи - Мальона, С.; Malona, S. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті подано розгляд організаційно-правових аспектів використання допінгу, що є найпоширенішим правопорушенням у сфері спорту. Проблема допінгу – одна із центральних у міжнародному спортивному русі. Виникнення цієї проблеми призводить до комерціалізації спорту й відповідальності згідно із законом України. Розкрито правові та організаційні умови здійснення антидопінгового контролю в Україні, участі відповідних установ та організацій у профілактиці, попередженні застосування й розповсюдження допінгу в спорті. Норми допінгового контролю потребують на сьогодні уніфікації документів із цієї тематики, антидопінгових правил міжнародних спортивних організацій, які приймаються всередині державної структури, а також національними федераціями різних країн. Це дасть можливість людям у багатьох країнах світу познайомитися з ними для того, щоб органи державної влади й спортивний рух могли продовжувати свою діяльність із метою викоренення допінгу зі спорту. This article is the overview of organizational and legal aspects of doping which is the most common offense of law in the sports world. The problem of doping is one of key problems in the international sports movement. Emergence of this problem leads to commercialization of sport. The article reveals legal and organizational conditions of doping control in Ukraine, participation of revelant institutions and organizations in the prevention, prevention of usage and distribution of doping in sport. The rules reguire unification of documents on this subject: anti-doping rules of international sports organizations, taken within state structures and national federations around the world. This will let people all around the world to study the documents so that authorities and sports movement could continue their work of eradicating doping from sport.
Doping-Control and it Organizational-Legal Fundamentals
Keywords: заборонені препарати; допінг-контроль; правове регулювання; banned drugs; doping control; law regulation