Формування навичок міжособистісного партнерства у дітей старшого дошкільного віку засобами ігрових технологій - Зімич, Софія Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена потребою в сучасному суспільстві формувати у дітей здатність до ефективного міжособистісного спілкування та партнерства, що є ключовою складовою успішної соціалізації особистості. Ці навички, що включають комунікацію, співпрацю, взаємоповагу та емоційний інтелект, є фундаментальними для розвитку гармонійних міжособистісних стосунків. Формування таких навичок має розпочинатися з раннього віку, коли діти знаходяться на етапі інтенсивного засвоєння соціальних норм і моделей поведінки. Особливо важливим цей процес є у старшому дошкільному віці, коли діти активно взаємодіють з однолітками та дорослими, і ця взаємодія стає більш структурованою і складною. Важливість використання ігрових технологій у контексті розвитку міжособистісних навичок важко переоцінити. Гра є природною та найбільш ефективною формою навчання для дітей дошкільного віку, оскільки вона відповідає їхнім психологічним потребам і особливостям. Через гру діти не лише засвоюють нові знання та навички, але й вчаться застосовувати їх у реальних ситуаціях. Ігрові технології сприяють розвитку креативності, ініціативності, здатності до вирішення проблем та адаптивності. Вони також допомагають дітям розвивати емоційну сферу, вчать розпізнавати і виражати власні емоції, розуміти емоції інших та адекватно реагувати на них.
Keywords: ігрові технології; міжособистісне партнерство