Використання технології квесту в освітньому процесі з географії - Пилипчук, Людмила Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Випускна кваліфікаційна робота, присвячена дослідженню застосування технології квесту в навчанні географії як інноваційного інструменту для формування предметної географічної компетентності учнів. Об'єктом дослідження є освітній процес із географії в закладах загальної середньої освіти; предметом – методика використання квесту для підвищення ефективності викладання та мотивації учнів. У першому розділі висвітлено теоретичні засади технології квесту, її педагогічний потенціал у реалізації компетентнісного підходу та умови ефективного впровадження на уроках географії. Другий розділ присвячено методичним основам створення та впровадження квестів, з акцентом на використанні інтернет-ресурсів для розробки вебквестів. Представлено приклад розробки навчального вебквесту з географії. У третьому розділі описано методику організації експериментального дослідження ефективності використання квестів у навчанні, аналіз отриманих результатів та розроблені методичні рекомендації. Результатом дослідження стали пропозиції для практичного впровадження квест-технологій, спрямованих на активізацію пізнавальної діяльності та підвищення ефективності навчального процесу учнів.
Keywords: географічна освіта; освіта; урок географії; урок; квест; квест-технологія; компетентнісний підхід; предметна географічна компетентність; вебквест; інноваційні технології