Лабораторна діагностика раку простати залежно від стадії та лікування - Кривенька, Анна Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Рак простати протягом багатьох років залишається другим за частотою виявлення онкозахворюванням серед чоловіків. В Україні спостерігається тенденція до збільшення показника захворюваності на рак простати чоловічого населення. За останні 15 років серед десяти онкохвороб чоловіків рак простати займав друге місце, а в 2023 вперше став лідером в нозологічній структурі захворювань серед чоловічого населення. Тому, рання діагностика аденокарциноми простати є основою для успішного лікування, покращення якості життя та зниження показника смертності чоловіків. Мета дослідження: встановлення динаміки захворюваності раком простати в Україні, з’ясування особливостей діагностики та лікування хворих на рак простати в залежності від клінічної стадії хвороби. У першому розділі на основі вивчення джерел інформації було проаналізовано основні епідеміологічні та етіологічні характеристики, класифікацію, методи специфічної діагностики та терапію раку простати. У другому розділі описано методику дослідження та матеріали досліджень. Третій розділ містить аналіз динаміки захворюваності на онкопатологію простати чоловічого населення України та по регіонах. Наведені результати аналізу ПСА, його похідних та біопсії пацієнтів, що проходили лікування на базі комунального підприємства «Волинський обласний медичний центр онкології» Волинської обласної ради. В кінці роботи містяться основні висновки з проведеного дослідження. Список літератури містить 50 джерел інформації.
Keywords: рак простати; простат-специфічний антиген; діагностика раку простати; стадії раку простати