Правові аспекти впровадження відновлюваних джерел енергії в контексті сталого розвитку - Демчук, Антон Михайлович; Ленгер, Яна Іванівна (My University, 2024)
Стаття присвячена правовим аспектам впровадження відновлюваних джерел енергії в Україні в контексті сталого розвитку. Мета статті – показати правові аспекти регулювання відновлювальної енергетики в контексті поточних викликів та сталого розвитку. В ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання, включаючи аналіз, порівняння та синтез інформації з офіційних джерел. Результати дослідження показують, що нормативно-правова база України передбачає використання відновлюваних джерел енергії через численні закони та постанови, зокрема Конституцію України, яка гарантує право громадян на безпечне довкілля. Законодавчі акти, такі як закони «Про альтернативні види палива», «Про альтернативні джерела енергії», «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії» та інші, створюють умови для розвитку сектору відновлюваної енергетики, регулюють порядок використання енергії та стимулюють інвестиції в інноваційні проекти. Зокрема, механізм «зеленого» тарифу та «зелені» аукціони сприяють конкурентоспроможності виробників енергії з відновлюваних джерел, але водночас викликають питання щодо соціальної справедливості та рівного доступу до ринку. З прийняттям нових законодавчих ініціатив, таких як закон № 3220-ІХ, впроваджено оновлені механізми підтримки виробників, включаючи ринкову премію та віртуальні Power Purchase Agreements (PPA). Це нововведення сприяє гнучкості укладення угод на закупівлю електроенергії, що забезпечує стабільність цін і дозволяє виробникам і споживачам працювати за попередньо обумовленими умовами. Проте існуючі законодавчі ініціативи, зокрема щодо аукціонної підтримки, викликають критику через обмеження доступу для малих і середніх підприємств, що створює загрозу монополізації ринку великими гравцями. Практичне значення дослідження полягає в тому, що воно може бути використане для вдосконалення правових механізмів та підвищення ефективності регулювання у сфері відновлюваної енергетики.
Keywords: відновлювальна енергетика; альтернативні джерела енергії; енергетичне законодавство; правове регулювання; «зелений» тариф; сталий розвиток.; 349.6:620.9