Скринінг фізичного розвитку чоловіків зрілого віку, які займаються оздоровчим фітнесом - Кашуба, Віталій; Імас, Євгеній; Руденко, Юлія; Лопацький, Сергій; Ватаманюк, Сергій; Хабінець, Тамара; Kashuba, Vitaliy; Imas, Yevhen; Rudenko, Yuliya; Lopatskyi, Serhiy; Vatamaniuk, Serhiy; Khabinets, Tamara (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Актуальність. В умовах сьогодення відзначається, що однією з головних проблем для осіб зрілого віку є істотне погіршення показників фізичного розвитку й зниження рівня здоров’я у зв’язку з фізіологічними змінами, що відбуваються в організмі внаслідок природного процесу старіння. За даними науковців, одним із чинників, який негативно впливає на функціональні можливості організму, а також спричиняє виникнення деяких хронічних захворювань, виступає віковий дисбаланс опорно-рухового апарату, який може проявлятись у погіршенні показників фізичного розвитку. Мета дослідження – провести оцінку фізичного розвитку чоловіків 36–45 років, які займаються оздоровчим фітнесом. Методи дослідження – аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури, антрoпoметрія, методи математичної статистики. Контингент досліджуваних складали на констатувальному етапі дослідження 50 чоловіків 36–45 років. Дослідження засвідчило, що, на відміну від довжини тіла, у чоловіків 41–45 років маса тіла статистично значуще (p<0,05) перевищує масу тіла чоловіків 35–40 років. Це перевищення становить 4,88 %. Установлено статистично значуще (p<0,05) збільшення обхватних розмірів тіла, а саме на 6,90 % – збільшення обхвату талії та на 3,98 % – зростання обхвату стегон. Відзначимо, що оцінка індексу Кетле показала, що в чоловіків 41–45 років статистично значуще (p<0,05), а саме на 4,18 % індекс більший, порівняно з чоловіками 35–40 років (25,80 кг•м-2 проти 24,76 кг•м-2), проте індекс співвідношення обхвату талії до обхвату стегон статистично значуще (p>0,05) не відрізняється. Водночас установлення взаємозв’язку між рівнем стану біогеометричного профілю постави чоловіків 36–45 років і показниками фізичного розвитку засвідчило відсутність статистично значущих (p>0,05) змін ступеня відповідності довжини й маси тіла обстежених і розподілу жирових відкладень у їхньому тілі під дією зміни стану біогеометричного профілю постави цієї категорії чоловіків.Topicality. In modern conditions, it is noted that one of the main problems for people of mature age is significant deterioration in indicators of physical development and decrease in the level of health due to physiological changes in a body as a result of the natural aging process. According to the scientific community, one of the factors that negatively affects the functional capabilities of the body, and also contributes to the emergence of some chronic diseases, is the age-related imbalance of the musculoskeletal system, which can manifest itself in a deterioration in physical development. The objective of the study is to assess the physical development of men aged 36–45 years old who are engaged in health-improving fitness. Research methods – analysis and synthesis of scientific and methodological literature, anthropometry, methods of mathematical statistics. The contingent of the study at the ascertaining stage of the study consisted of 50 men aged 36–45 years old. The study showed that, in contrast to body length, in men 41–45 years old, body weight was statistically significantly (p < 0,05) higher than the body weight of men 35–40 years old, and this excess was 4,88 %, statistically significant (p < 0,05) increase in girth of body size, namely by 6,90 % increase in waist circumference and by 3,98 % increase in hip circumference. It is worth noting that the assessment of the Quetelet index showed that men 41–45 years old are statistically significant (p <0,05), namely 4,18 % more than men 35–40 years old (25,80 kg • m – 2 against 24,76 kg • m-2), however, the index of the ratio of the waist circumference to the circumference of the hips is not statistically significant (p <0.05). At the same time, a study of the relationship between the level of the state of the biogeometric profile of the posture of men aged 36–45 years old and the indicators of physical development showed the absence of statistically significant (p> 0,05) changes in the degree of correspondence of the length and body weight of the examined and the distribution of body fat in their body under the influence of a state change of biogeometric posture profile.
Screening for the Physical Development of Mature Men Engaged in Health-Improving Fitness
Keywords: чоловіки зрілого віку; оздоровчий фітнес; фізичний розвиток; скринінг; mature men; physical development; health-improving fitness; screening