Синтез тіазолоанельованих піримідинів та скринінг їх біологічної активності - Ващелюк, Ольга Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дана кваліфікаційна робота присвячена синтезу та первинному скринінгу біологічної активності нових арилідензаміщених тіазоло[3,2-a]піримідин-3(2H)-онів. В ході досліджень було синтезовано нові ариліденові похідні тіазоло[3,2-a]піримідину з різними замісниками. Синтез здійснювався шляхом реакцій циклоконденсації тіазолопіримідину з ароматичними альдегідами. Стуктури сполук було ідентифіковано за допомогою спектрального аналізу ЯМР-спектроскопія на 1Н та 13С. В ході досліджень було проведено первинний скринінг синтезованих сполук на наявність антиоксидантної активності за допомогою методу інгібування радикалів DPPH. Було встановлено, що 2-арилідензаміщених тіазоло[3,2-a]піримідинів здатні інгібувати 49,8-50,4% радикалів, серед який найбільший показник отримала (Z)-4-((3-оксо-6,7-дигідро-5H-тіазоло[3,2-a]піримідин-2(3H)-іліден)метил)бензойна кислота. Ці результати є важливим кроком, що дозволяє продовжити вивчення синтезованих сполук та оцінити їхню здатність стати новими лікарськими препаратами.
Keywords: тіазоло[3,2-a]піримідин; циклоконденсація; антиоксидантна активність; DPPH; ЯМР-спектроскопія