Використання STEM-технологій при вивченні біології в середній школі - Рибачук, Марія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) - інтегрований підхід до вивчення наук природничого та технічного спрямування. Цей підхід включає в себе використання сучасних інформаційних та комунікаційних технологій, інженерних розробок та математичного моделювання для вирішення реальних завдань і проблем. У першому розділі даного дослідження проведено аналіз літературних джерел, спрямований на вивчення актуальних аспектів впровадження STEM-технологій у освітній системі України та розглянуто досвід впровадження STEM-підходу в країнах Далекого Сходу. У другому розділі дослідження надається детальна характеристика матеріалів та методів, які використовувалися під час проведення дослідження. Також у цьому розділі висвітлюються основні положення методики дослідження та умови, в яких воно проводилося. Третій розділ містить у собі оцінку засвоєння учнями знань про транспорт речовин і внутрішнє середовище організму людини за допомогою STEM-технологій та традиційних методів навчання, а також оцінку впливу STEM-технологій на рівень мотивації учнів на уроках біології. У четвертому розділі наукового дослідження розглянуто шляхи покращення STEM-технологій у контексті онлайн-навчання на уроках біології та використання онлайн-платформ та інструментів на уроках біології. Робота виконана на 69 сторінках машинописного тексту, вміщає у собі 5 таблиць. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (67 джерел).
Keywords: STEM-технології; STEM моделювання; міждисциплінарні зв’язки; методика; мотивація; дистанційне навчання