Ефективність способу судового захисту суб’єктивних цивільних прав на нерухоме майно - Спєсівцев, Денис Сергійович (My University, 2020)
Стаття містить результати наукового дослідження ефективності як критерію застосування способу судового захисту суб’єктивних цивільних прав на нерухоме майно. Встановлюється, що в умовах дії положень чинного цивільного, а також цивільного процесуального та господарського процесуального законодавства України ефективність розглядається в якості визначального критерію застосування способу захисту в конкретній правовій ситуації. Водночас положення чинного законодавства України не розкривають чітко зміст цього критерію, що актуалізує необхідність його наукового осмислення, в тому числі в контексті способів захисту суб’єктивних цивільних прав на нерухоме майно. В процесі дослідження автор звертається до сучасних лексикографічних джерел, які розкривають сутність ефективності як характеристики певного явища, а також до правових позицій вищих судових інстанцій з приводу відповідної властивості способу захисту суб’єктивних цивільних прав. Встановлюється, що ефективність способу захисту суб’єктивних цивільних прав на нерухоме майно є комплексним поняттям, яке охоплює три компоненти: 1) належність способу захисту в цілому. У такому розумінні належність способу захисту розглядається як його відповідність характеру порушення. Ефективними в такому сенсі способами захисту права власності на об’єкти нерухомого майна є, зокрема, віндикаціний, негаторний позови, позов про визнання права власності та ін., які взагалі можуть бути використані для захисту права власності; 2) власне ефективність способу захисту, яка позначає здатність способу захисту досягти визначеної мети, зокрема, не допустити порушення, припинити порушення, відновити порушене право або забезпечити відшкодування завданої шкоди в конкретній практичній ситуації; 3) здатність відповідного способу захисту досягти найбільш комплексного результату (ефекту) в конкретній правовій ситуації. В умовах, коли для захисту суб’єктивних цивільних прав на нерухоме майно може бути використаний один з декількох способів захисту або одночасно декілька способів захисту ефективним способом або комбінацією способів вважається той спосіб (комбінація способів), що здатен забезпечити досягнення найбільш комплексного результату.
Keywords: цивільне право; захист; спосіб захисту; охорона; нерухоме майно; ефективність; 347.122