Облік та аудит витрат і доходів операційної діяльності підприємства: методика і організація - Луцик, Тетяна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі з’ясовано, що ефективність діяльності підприємств безпосередньо залежить від того, як вони управляють своїми доходами та витратами, особливо в контексті операційної діяльності. Визначено сутність доходів і витрат операційної діяльності підприємства, наведено склад та класифікацію доходів і витрат операційної діяльності та обґрунтовано нормативно-правові документи, що регулюють питання обліку доходів і витрат операційної діяльності підприємства. Проведено аналіз ринку виробництва ігор та іграшок в Україні (КВЕД 32.40). З’ясовано, що ринок, зазнавши значного падіння у 2022 році, адаптується до нових умов, що характеризується зміною структури попиту (падіння сегменту 0-3 роки, зростання «kidults» ) та появою нових трендів, зокрема на іграшки з національною айдентикою. Досліджено діяльність промислового підприємства .Проаналізовано, що наявна облікова система «1С: Підприємство» забезпечує високу точність фінансової звітності , що підтверджено аудитом . Водночас, аналіз виявив суттєві операційні проблеми, зокрема високу матеріаломісткість та збитковість у більшості досліджених періодів . В роботі запропоновано шляхи удосконалення обліково-аналітичного забезпечення, зокрема впровадження обліку за центрами відповідальності. Детально обґрунтовано доцільність переходу з «1С» на хмарну ERP-систему Odoo. Цей перехід аргументовано не лише необхідністю посилення управлінського контролю над собівартістю, але й стратегічною потребою усунення безпекових та репутаційних ризиків, пов'язаних із програмним забезпеченням країни-агресора. Наукова новизна дослідження полягає в набутті подальшого розвитку таких понять як доходи і витрати операційної діяльності підприємства, удосконаленні їх класифікації та шляхів підвищення ефективності обліково-аналітичного забезпечення доходів і витрат операційної діяльності. Практичне значення полягає в тому, що сформульовані висновки та розроблені рекомендації можуть бути використані на промисловому підприємстві для покращення обліково-аналітичного забезпечення доходів і витрат операційної діяльності підприємства.
Keywords: доходи; витрати; операційна діяльність; облік доходів і витрат; аудит; ERP; Odoo; собівартість