Відображення локально-специфічних особливостей танцювального фольклору Полісся в хореографічній картині «Полісяни» - Мігна, Максим Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню танцювального фольклору українського Полісся як репозитарію архаїчних рухових кодів та вивченню механізмів їхньої трансформації у сучасному народно-сценічному мистецтві. Дослідження спрямоване на виявлення того, як локальноспецифічні особливості фольклору (морфологія, семантика, манера виконання) інтегруються у хореографічну драматургію, забезпечуючи трансляцію культурної пам’яті регіону. Метою дослідження є здійснення хореологічного аналізу народного танцювального мистецтва Полісся та обґрунтування принципів його сценічного втілення у формі цілісної хореографічної вистави. Об’єктом дослідження є традиційна танцювальна культура українського Полісся (Волинського, Рівненського, Житомирського регіонів). Предмет дослідження становлять локально-специфічні особливості та спільні риси народних танців Полісся, а також балетмейстерські методи їхньої інтерпретації. Наукова новизна роботи полягає у комплексному підході до аналізу впливу народно-сценічного танцю на збереження локальної ідентичності Полісся. Вперше розроблено та теоретично описано модель сценічного переосмислення поліського фольклору в межах хореографічної картини «Полісяни», де через драматургію, архітектоніку відтворено автентичні світоглядні координати та рухові архетипи регіону.
Keywords: танцювальне мистецтво; культурний код; Волинь; народний танець; крос-культурна взаємодія; міжкультурна комунікація; хореологія; культурна антропологія; етнокультурологія; культурна ідентичність; пластичний символ