Використання технології майндмеппінгу на уроках англійської мови в старшій школі - Хращук, Захар Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерську роботу присвячено особливостям використання технології майндмеппінгу на уроках англійської мови в старшій школі. Актуальність роботи полягає у потребі пошуку нових підходів і методів навчання, які дозволяють ефективніше засвоювати новий матеріал, розвивати креативне мислення та підвищувати рівень володіння іноземною мовою. Майндменніг розглядаємо як інноваційну технологію, що активно використовується для візуалізації мислення та структуризації інформації. У роботі описано основні характеристики технології майндмеппінгу та специфіку її впровадження на уроках англійської мови. Виявлено вплив технології на формування та розвиток мовленнєвих навичок й вмінь учнів старшої школи. Здійснено розробку вправ та завдань із використанням технології майндмеппінгу для формування англомовної компетентності учнів 11-го класу у різних видах мовленнєвої діяльності. Доведено ефективність використання даної технології за допомогою педагогічного експерименту, який відбувався в три етапи: констатуючий, формувальний, контрольний. Практичне значення роботи полягає у тому, що основні теоретичні положення та отримані результати можна використовувати у розробці методики використання технології майндмеппінгу у навчанні англійської мови в старшій школі. Висновки та результати дослідження можуть бути корисними для педагогів, методистів та освітніх установ, які займаються впровадженням інноваційних методів у навчанні іноземних мов.
Keywords: майндменнінг; ментальні карти; розвиток мовленнєвих навичок; англійська мова; старша школа; іншомовна комунікативна компетентність