Полімодальність вираження маніпуляцій у репрезентації образу України у сучасному німецькомовному масмедійному дискурсі - Гесть, Анастасія Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено полімодальність вираження маніпуляцій у репрезентації образу України в сучасному німецькомовному масмедійному дискурсі. Розкрито теоретичні засади поняття маніпуляції, медіаманіпуляції та полімодальності в контексті інформаційної війни. Проаналізовано взаємодію вербальних, невербальних і паравербальних кодів у формуванні маніпулятивних стратегій німецьких ЗМІ. Емпіричну базу становлять понад 200 матеріалів німецькомовних медіа (ZDF, Tagesschau, Der Spiegel, NZZ, Der Freitag, Tagesspiegel, Statista) за 2014-2025 рр., що висвітлюють війну в Україні. Дослідження виявило, що маніпулятивний вплив у сучасному медіадискурсі будується на поєднанні вербальних, візуальних і паравербальних елементів. Серед вербальних прийомів найчастіше трапляються евфемізми (наприклад, "Spezialoperation" замість "Krieg"), пасивні конструкції, що розмивають відповідальність агресора, модальні дієслова невпевненості та питальні конструкції, які створюють сумнів у фактах. Невербальні засоби включають діпфейки, карикатури, кольорову символіку та композиційні рішення, які формують емоційний фон ще до прочитання тексту. Паравербальні характеристики, інтонація, темп, паузи, додатково підсилюють необхідне сприйняття. Наукову новизну становить комплексний полімодальний аналіз медіаманіпуляції у німецькомовному дискурсі про війну в Україні, систематизація семіотично гетерогенних технік та уточнення поняття «полімодальність маніпуляції». Практичне значення полягає у можливості застосування результатів у викладанні медіалінгвістики, критичного дискурс-аналізу, перекладознавства, у медіаграмотнісних програмах та журналістській практиці.
Keywords: дискурс; інформаційна війна; медіадискурс; образ; полімодальність; фреймування