Сільські селитебні ландшафти Волинської області: сучасний стан та шляхи збалансованого розвитку - Тарасюк, Ніна Адамівна; Ничая, Олександра Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Висвітлено результати конструктивно-географічного дослідження сільських селитебних ландшафтів Волинської області. Узагальнено та поглиблено теоретико-методологічні основи вивчення сучасних ландшафтів. Обгрунтовано поняття сільського селитебного ландшафту, його складових. Проаналізовано вплив природно-антропогенних чинників на формування та розвиток сільських селитебних ландшафтів, визначено метричні параметри їх рисунку. Оцінено та охарактеризовано просторово-часову динаміку селитебно-забудованих земель та розроблено модель збалансованого розвитку сільських селитебних ландшафтів. Для науковців, ландшафтознавців, екологів, фахівців з економіки природокористування, викладачів, студентів, магістрів, докторантів, а також для працівників ОТГ і державного управління.
Keywords: наукове видання; сільський селитебний ландшафт; рисунок ландшафту; метризація ландшафту; цифрова векторна модель; ландшафтне сусідство; граф сусідства; збалансований розвиток; 911.373(477.82)(043.5)