Методичні аспекти процесу формування звіту про контрольовані операції - Фатенок-Ткачук, Алла Олександрівна; Мельник, Дарина; Асютін, Андрій (Західноукраїнський національний університет, 2024)
Предметом статті є методичні аспекти процесу формування звіту про контрольовані операції в Україні. Метою публікації є формування теоретико-методичних та прикладних аспектів звітності про контрольовані операції в Україні та дослідження міжнародної практики звітування за контрольованими операціями. У процесі дослідження використовувались такі методи, як: систематизування та узагальнення, дослідження та аналіз. Наукова стаття присвячена дослідженню сучасного стану обліково- аналітичного забезпечення контрольованих операції в Україні та закордоном. У статті розглянуто основні аспекти методичного забезпечення звіту про контрольовані операції. Актуалізовано питання сутнісної характеристики контрольованих операцій відповідно до Наказу «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції». Проаналізовано вартісні та змістові критерії для визначення операцій контрольованими. Ідентифіковано структуру Звіту про контрольовані операції, а саме: заголовна частина, основна частина, додаток (и) та інформації до додатка (ів), які є невід’ємною частиною звіту. Визначено перелік обов'язкової інформації, яка повинна бути зазначена у Звіті. Проаналізовано міжнародний досвід у сфері обліку та аудиту контрольованих операцій, визначено напрямки його використання на практиці в Україні. Євроінтеграційні та глобалізаційні процеси в Україні призвели до запровадження у вітчизняне законодавство міжнародних норм і правил у сфері запобігання податковому шахрайству. Аналіз законодавства різних країн щодо досліджуваної тематики дав змогу визначити різноманітність у методах контролю, видах обмежень для зовнішніх операцій та видах контрольованих цін. Це означає що здійснення контролю над такими операціями залежить від рівня економічного розвитку країни, досвіду податкового контролю, рівня залучення до міжнародної торгівлі. У статті також визначено види та розмір відповідальності за неподання звітності за такими операціями та напрямки удосконалення звітування за контрольованими операціями платниками податку до контролюючих органів.
Keywords: звіт про контрольовані операції; методичні аспекти звіту про контрольовані операції; строки подання звітності; контрольовані операції; критерії визначення контрольованих операцій; платник податку; M16; M41; M48; 657.6:336.22