Аналіз найвищих досягнень українських спортсменів різних категорій на міжнародних змаганнях із пауерліфтингу - Стеценко, Анатолій; Stetsenko, Anatoliy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Пауерліфтинг як один із пріоритетних видів спорту в Україні вимагає комплексної оцінки й аналізу та виходу на новий, більш якісний рівень вивчення його різних аспектів для подальшого розвитку. Для досягнення мети дослідження, яка полягала у вивченні досягнень українських атлетів у міжнародних змаганнях та виявленні перспективи формування вітчизняного пауерліфтингу в історико-соціальному аспекті, опрацьовано близько 1000 протоколів міжнародних і всеукраїнських змагань із пауерліфтингу. Здійснено системний аналіз найвищих досягнень українських пауерліфтерів та кількісних показників всеукраїнських змагань. Установлено, що протягом усієї історії українського пауерліфтингу вітчизняні атлети здобули загалом 379 нагород найвищого ґатунку в головних міжнародних змаганнях. Найважливішими всеукраїнськими змаганнями залишаються чемпіонати країни з пауерліфтингу (триборство) серед чоловіків і жінок. Найбільше учасників та команд-учасниць зареєстровано в змаганнях 1999–2003 рр.. Останнім часом ці показники суттєво знизилися, що сталося внаслідок переходу низки атлетів до інших альтернативних організацій пауерліфтингу. Установлено тісний взаємозв’язок (r = 0,73; Р < 0,001) між показниками загальної кількості учасників основних всеукраїнських змагань і кількості виборених золотих медалей на міжнародних змаганнях. Результати дослідження мають слугувати підставою для переосмислення та коригування управлінням вітчизняним пауерліфтингом у подальшому. Powerlifting as one of the priority sports in Ukraine requires a comprehensive assessment and analysis and profound study of its various aspects for further development. About 1000 reports on international and national powerlifting competitions were conducted to meet the research objective which involves examining the performance of Ukrainian athletes at international competitions and identifying prospects for the development of national powerlifting in historical and social context. Systematic analysis of high performance of Ukrainian powerlifters and results of all-Ukrainian competitions was conducted. It has been established that national athletes had won 379 medals at major international competitions throughout the history of Ukrainian powerlifting. The major all-Ukrainian competition is men’s and women’s national powerlifting championships. The largest number of participants and participating teams was recorded in 19992003 competitions. Recently these figures have significantly decreased which was due to switchover of a number of athletes to other alternative powerlifting organizations. Strong interrelation (r = 0,73; P < 0,001) has been found between the total number of major national competition participants and the number of gold medals won at international competitions. The results of the study should provide the basis for rethinking and adjusting control of national powerlifting in the future.
Analysis of High Performance of Ukrainian Sportsmen of Different Categories at International Powerlifting Competitions
Keywords: пауерліфтинг; учасники всеукраїнських змагань; золоті медалі чемпіонатів світу та Європи; powerlifting; all-Ukrainian competitions participants; World and European championships; gold medals