Психологічна готовність студентів старших курсів до материнства - Пшеничук, Інна Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження психологічної готовності студентів старших курсів до материнства. На даному етапі розвитку наукової діяльності у сфері науки важко валідно трактувати усі аспекти такого феномену як материнство та психологічна готовність до нього. Проте важливо відзначити, що система «мати-дитина» беруть свій початок задовго до фактичного народження дитини, а іноді, як вважають науковці – до моменту зачаття дитини. У цьому велику роль відіграє сама наявність готовності дівчини чи жінки до материнства не лише у матеріальному, а й психологічному сенсі. У першому розділі магістерської роботи представлено результати теоретичного аналізу психологічної готовності студентів старших курсів до материнства. Охарактеризували структуру психологічної готовності до материнства, де можна виділити наступні аспекти: мотиваційний, оціночний, емоційний, операційний та регуляційний. У другому розділі магістерської роботи представлені результати емпіричного вивчення даної теми, нами було використано чотири методики, що дозволяють встановити гендерну належність особистості студенток, а також оцінити середній рівень психологічної готовності до материнства серед студенток. Отримані дані вказують на те, що більшість студенток є андрогінними за гендерною диференціацію та зовсім не готовими до материнства. Основними факторами формування сімейних установок є: менталітет нації, батьківська родина, освітнє середовище, середовище масової інформації. З метою підготовки у молоді готовності до сімейного життя, до материнства і формування вміння конструктивного вирішення та подолання майбутніх подружніх конфліктів нами було розроблено консультативно-тренінгова програма шляхів активізації психологічної готовності молоді до материнства, яка є ефективною для роботи з такою категорією клієнтів і представлена у третьому розділі кваліфікаційної роботи. Перспективою нашого дослідження вбачаємо подальший аналіз зв’язку із феноменом психологічної готовності до материнства та категорією домінуючого гендеру, проведення кореляційного аналізу та використання отриманих результатів у створенні програми психологічної готовності до виконання материнської ролі. Висновки магістерської роботи містять чіткий виклад теоретичних і емпіричних результатів дослідження проблеми.
Keywords: психологічна готовність; сучасна жінка; материнство; подружні взаємини; професійна та сімейна реалізації; молодь; фінансова незалежність