Методичні рекомендації для практичних занять з "Організації та економіки фармації» для здобувачів освіти спеціальності 226 "Фармація, промислова фармація" - Сметаніна, Катерина Іванівна; Півнюк, Михайло Іванович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Освітній компонент «Організація та економіка фармації» вивчається на ІУ курсі за ОПП «Фармація», належить до нормативних навчальних компонентів професійної підготовки фахівців спеціальності «226 Фармація, промислова фармація». ОК «Організація та економіка фармації» – одна з найважливіших у підготовці фахівців зі спеціальності «Фармація, промислова фармація», яка сприяє управлінсько-економічної підготовці майбутніх провізорів. Актуальність такої підготовки зумовлена зростанням підприємницької діяльності фармацевтичних організацій в умовах ринкових відносин. ОЕФ – це комплексна дисципліна, яка об’єднує три змістовних розділи: Організація діяльності аптек із забезпечення населення і закладів охорони здоров’я лікарськими засобами та товарами аптечного асортименту; Системи звітності та обліку в аптечних закладах; Основи економіки у фармації. ОЕФ належить до таких дисциплін, які неможливо вивчити та зрозуміти, не вирішуючи ситуаційних завдань за тематиками занять; не займаючись пошуком навчально-інформативних джерел; не спілкуючись із практикуючими спеціалістами фармацевтичної галузі. Тому у методичних рекомендаціях зроблений наголос на самостійній підготовці студентів до тематики заняття, закріпленні набутих навичок в ході практичного заняття за вирішенням певного роду складних ситуаційних моментів, які можуть бути присутніми у практиці роботи завідувача (начальника, директора тощо) аптечного структурного підрозділу.
Keywords: ОЕФ; організація та економіка фармації; управління фармацією; фармацевтична діяльність; управління фармацевтичною діяльністю; економіка у фармації; маркетинг у фармації; менеджмент у фармації; лікарський засіб; законодавство; 615.12:658:339.(075.8)