Відображення західноукраїнської мовної стихії в художніх текстах Модеста Левицького - Громик, Юрій Васильович (Волинський краєзнавчий музей, 2016)
Нову українську літературну мову, як відомо, сформовано на середньонаддніпрянському діалекті південно-східного наріччя, проте літературний стандарт органічно вбирав елементи двох інших наріч, найперше південно-західного. На основі наддніпрянського варіанта літературної мови з залученням елементів західноукраїнської мовної стихії творив художні тексти Модест Левицький. Засвідчені в художніх текстах Модеста Левицького різнорівневі лінгвальні явища, які згодом не набули статусу літературних норм, в основному співвідносяться з подільським говором південно-західного наріччя.
Keywords: Модест Левицький; нова українська літературна мова; народна мова; діалект; діалектизм