Гендерна психологія - Шкарлатюк, Катерина Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Курс спрямований на розвиток гендерної компетентності та навичок гендерного аналізу соціально-психологічних процесів і явищ. Гендерна компетентність розглядається як орієнтація у психологічних аспектах гендеру, і як здатність помічати ситуацію гендерної нерівностіу житті та в різних суспільних системах; протистояти сексизму, дискримінаційним діям та їх наслідкам, не створювати ситуації гендерної нерівності. Оволодіння знаннями з гендерної психології дає можливість розуміти гендер як соціокультурну стать людини, усвідомлювати основні закономірності ґендерного розвитку особистості; психологічні особливості чоловіків і жінок, обумовлені культурними і соціальними умовами їх життя, негативні наслідки ґендерних стереотипів та їх подолання у психологічній практиці. Курс також формує знання про те, як розвивається гендерна ідентичність та якими є причини й наслідки її порушення; дозволяє орієнтуватись у соціальнопсихологічних аспектах людської сексуальності, основних формах статевого життя особистості у нормі та патології; психологічних чинниках адекватного гендерного та сексуального виховання дітей у різні вікові періоди.
Keywords: психологія сіім'ї; психотерапія; психологічне консультування; психологія здоров'я