Кольорознавство і аспекти психологічного впливу в дизайні політичної реклами 2019 року - Прокопович, Тетяна Анатоліївна (Харківська державна академія дизайну і мистецтв, 2020)
У статті проаналізовано і теоретично обґрунтовано психологічний і фізіологічний впливи кольору на реципієнта в контексті дизайну політичної реклами, на основі результатів досліджень у галузі ольорознавства, мистецтвознавства, психології. Кoнкрeтизовано фундаментальні знання з основ кольорознавства і психології, висвітлено їх в контексті дизайну політичної реклами на прикладі передвиборчої політичної агітації кандидатів у президенти 2019 р. в Україні, із точки зору психологічного підсвідомого впливу кольору на людину, а також аспектів маніпуляції свідомістю за допомогою вибору відповідного кольору в політичній агітації. Зауважено, що колір – це один із найпростіших засобів маніпуляції, привертання й утримування уваги в політиці. Він наділений силою впливати на підсвідомість людини, обминаючи захисні бар’єри свідомості, проводити підсвідомі асоціативні паралелі, схиляти або ж відштовхувати виборця відносно певного кандидата, створювати загальний позитивний або негативний контекст суб’єкта виборчого процесу.
Постановка проблеми. Сьогодні досить важливим є застосування чинників і механізмів впливу кольору на людину в дизайні політичної реклами, передвиборчій агітації, символіці, рекламі на білбордах та ін., врахування і застосування яких має значні переваги і дозволяє привертати й утримувати увагу виборця. Тому актуальність дослідження зумовлена інтересом науковців до сфери несвідомого, а також потребою логічного аналізу застосування маніпуляцій підсвідомого впливу кольору на людину через асоціативні чинники. Знання аспектів впливу кольору на реципієнта є одним з ефективних методів маніпулятивних технологій в дизайні реклами, уяких колір виступає як стимул, який викликає бажану реакцію.
Keywords: колір; політика; асоціації кольору; дизайн; 7.017.4:7.012