Підвищення працездатності в метальників молота за допомогою засобів відновлення в підготовчому періоді - Черкашин, Роман; Cherkashyn, Roman; Тучак, Анатолій; Tuchak, Anatoliy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті показано можливість і доцільність застосування в навчально-тренувальному процесі метальників молота активних засобів відновлення працездатності, що дасть можливість не тільки відновити працездатність метальників під час навчально-тренувального процесу, а й підвищити техніку виконання кидків та їхню результативність. Використано тренажер для ніг та інші відновлювальні засоби під час тренувальних занять залежно від самопочуття спортсменів при появі в них ознак стомлення: між кидками в метанні та між підходами, а також у кінці й після тренування. Тривалість використання масажера та засобів відновлення працездатності метальників молота вибирали для кожного метальника індивідуально. Це залежало від його потреби в активному відпочинку, частини тренувального заняття та тривало в середньому до 3 хв, а після заняття – до 8 хв. Ефективність застосування засобів відновлення масажерів оцінювали за якістю техніки виконання кидків, ступенем активності спортсмена під час виконання вправ, а також за його самопочуттям, суб’єктивними відчуттями комфорту й дискомфорту та деякими показниками тренованості. У кінці дослідження в групі метальників молота, із якими проводили експериментальну роботу з відновлення працездатності стоп за допомогою засобів самомасажу, масажу, відзначено, що його застосування в процесі спортивного тренування дало змогу підвищити самопочуття, рухову активність, відчувати «легкість» нижніх кінцівок і навіть покращити техніку виконання кидків (на результат). The article shows the possibility and expediency of a training process of hammer throwers of active agents of restoration of functionality that will enable not only the recovery of throwers during the training process, but also improve the performance of the technique shots and their effectiveness. We have used exercise equipment for legs and other renewable energy facilities in the state of health training sessions for athletes in the cause of their symptoms of fatigue: between throws and throws in between sets, and in the end, and after exercising. Duration of using the massage and rehabilitation facilities of hammer thrower was chosen by each of them individually and depends on its demand for active recreation of the training sessions and lasted , on average, about 3 minutes, and after class – up to 8 minutes. Efficacy was assessed of massagers recovery tools for quality of technology implementation throws, the degree of activity of the athlete while training, as well as his health, subjective feelings of comfort and discomfort, and some indicators of fitness. At the end of the study in a group of hammer throwers, which carried out the experimental work of restoration performance brake by means of self-massage, massage therapy, it was noted that its use during sports training possible to improve health, physical activity, feeling «lightness» of the lower extremities and even improve technique throws (the outcome).
Increasing of Efficiency of Hammer Throwers with the Help of Recovery Tools in the Preparatory Period.
Keywords: засоби відновлення; recovery tools; фізична працездатність; physical performance; навантаження; load; нижні кінцівки; lower limbs; тренування; training; контрольні вимірювання; control measures; метальники молота; hammer throwers; масажер; massager