Антропогенна трансформованість басейну р. Лютиця. - Фесюк, Василь Олександрович; Чижевська, Лариса Тарасівна; Войтичук, Руслан Андрійович (Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, 2023)
В статті досліджуються фізико-географічні особливості басейну р. Лютиця, використання природних ресурсів, сучасний антропогенний вплив в розрізі його окремих напрямків, трансформація довкілля території, формування геоекологічного стану басейну річки. Виділено найгостріші екологічні проблеми в межах басейну. Запропоновано природоохоронні заходи для поліпшення геоекологічного стану басейну р. Лютиці.
Keywords: басейн річки; геоекологічний стан басейну; джерела антропогенного впливу; антропогенна трансформованість; 504.455+005:65.01+528.88