Аналіз лісокультурного фонду лісництва Борове філії «Городоцьке лісове господарство» ДП «Ліси України» - Ратанчук, Степан Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Згідно з Лісовим кодексом України одним із основних завдань ведення лісового господарства є відтворення лісів. Це завдання неможливо розв’язати одним-єдиним простим способом, оскільки навіть в межах нашої Волинської області відтворення лісів на півночі відрізняється від півдня, що зумовлено наявністю на території однієї області двох лісорослинних зон – Полісся та Лісостепу. Ці відмінності не є технологічними, бо технологія створення лісових культур застосовується однакова, але проявляються вже на етапі проектування, бо різні лісорослинні зони означають дещо відмінні умови культивування лісових порід, а отже і різний їх видовий склад. У першому розділі проаналізовано теоретичні підходи до створення лісових культур в Україні. В другому розділі наведена загальна характеристика філії «Городоцьке лісове господарство» та основи методики дослідження. Третій розділ висвітлює досвід створення лісових культур філії «Городоцьке лісове господарство» на прикладі аналізу лісокультурного фонду лісництва Борове за 5-річний період. У четвертому розділі порівнюється собівартість сприяння природному поновленню лісу та створення лісових культур, різниця між якими виявилась п’ятикратною. У п’ятому розділі аналізується стан охорони праці на підприємстві за звітними даними. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (33 джерела) і додатком, які містять вихідні відомчі дані «Городоцьке лісове господарство». Випускна кваліфікаційна робота магістра виконана на 50 сторінках друкованого тексту, містить 2 таблиці та проілюстрована 13 ілюстраціями, у тому числі 9 робочими діаграмами та 4 авторськими фотографіями.
Keywords: тип лісорослинних умов; лісові культури; схема змішування; сосна звичайна