Психологічно-соціальні фактори формування релігійної ідентичності в релігійній громаді - Клімук, Ірина Миколаївна; Климук, Ирина Николаевна; Klimuk, Iryna M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Розглянуто роль релігійної громади в процесі формування, становлення та репрезентації релігійної ідентичності особи. Релігійну ідентичність визначено як змінний конструкт, формування якого здійснюються під впливом різноманітних чинників, серед яких чільне місце відведено релігійній громаді. Установлено, що релігійна громада націлена на процес побудови конфесійної ідентичності, який відбувається різними засобами, серед яких виокремлено ритуально-обрядову практику, молитву, проповідь, загальну психологічну атмосферу, священні предмети та об’єкти, священну мову, одяг. The religious community as a factor of formation of the religious identity of the person was analyzed. The process of formation, incipience and transformation of religious identity as a variable construct, which is influenced by various factors, were defined. There were researched the role of religious community in the construction of individual and collective levels of religious identity. It was found out, that the most intensive influence on the formation of religious identity of person happens in religious communities with the fixed membership. Building the collective religious identity in small religious groups (church, sect) is an instant through such means: ritual and ceremonial practices, prayer, preach, common psychological atmosphere, sacred subjects and objects, sacred language, clothes. Instead the confessions affects only indirectly to the creation of confessional identity of the person.
Психологічно-соціальні фактори формування релігійної ідентичності в релігійній громаді
Keywords: конфесійна ідентичність; індивідуальна ідентичність; спільнотна ідентичність; проповідь; молитва; confessional identity; individual identity; communal identity; preach; prayer