Сповідь геолога - Іванів, І. М.; Ivaniv, I. N. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Ретроспективний аналіз діяльності автора, який працював 20 років на пошуках і розвідуванні родовищ алмазів у Якутії, понад 30 років в Україні. Зроблено висновок про відсутність зацікавленості державних установ України і приватних підприємств в освоєнні багатих надр Волині, зокрема апатит-ільменітового Стремигородського родовища, що дало б змогу багатократно зменшити площу сільгоспугідь, які нівечаться розробленням розсипів ільменіту, і створити вітчизняну мінеральну базу для виробництва дефіцитних для аграрної України фосфорних добрив і робочі місця в регіоні з надлишком робочої сили, родовищ жовнових і зернистих фосфоритів – із тією ж метою, а також невичерпних запасів базальтів для виготовлення негорючих будівельних матеріалів. Retrospective analysis an author, which worked 20 years on searches and secret service of deposits of diamonds in Yakutii over 30 years in Ukraine, activity. A conclusion is done about absence of the personal interest of public institutions of Ukraine and private enterprises in mastering of rich bowels of the earth of Volhynia, in particular the apatit - ilmenitovogo Stremigorodskogo deposit which would allow repeatedly to decrease an area selkhozugodiy which become a cripple development of mineral deposits of ilmenita, and to create a domestic mineral base for the production of deficit for agrarian Ukraine phosphoric fertilizers, to create workplaces in a region in plenty of labour force, deposits of zhovnovikh and grainy fosforitiv, – with a that purpose, and also inexhaustible supplies of basalt for making of noncombustible build materials.
Confession of Geologist.
Keywords: експедиція; пошуки; розвідування; розроблення; родовище; базальт; апатит; ільменіт; фосфорит; мідь; фосфорні добрива; базальтові вироби; an expedition; searches; secret service; development; deposit; basalt; apatite; ilmenite; phosphorus; copper; phosphorus fertilizers; basalt goods