Legal Regulation of Criminal Relations in the Grand Duchy of Lithuania in a Pre-Statute Period on the Example of Volyn Lands - Glamazda, P.; Гламазда, П. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
In the article, on the basis of historical and legal analysis of landmarks of law, monographic literature and scientific works, is given a general description of sources of law, by the norms of which criminal law relations in the Grand Duchy of Lithuania on the Volyn lands were regulated before the adoption of the Lithuanian statutes. It is determined that the Ruthenian customary law occupied a dominant position in the Grand Duchy of Lithuania during the XIV-XVI centuries. It was established that the Volyn privilege played an important role in the legal regulation of criminal law in the Volyn region, which fixed the principle of presumption of innocence: it was forbidden to execute the nobility and confiscate their property other than on the basis of a court decision. The reasons for the reception by the Grand Duchy of Lithuania of the rich legal culture of Kyivan Rus are substantiated. У статті на підставі історико- правового аналізу пам’яток права, монографічної літератури та наукових праць здійснено загальну характеристику джерел права, нормами яких регулювалися кримінально-правові відносини у Великому князівстві Литовському на Волинських землях до прийняття Литовських статутів. Визначено, що руське звичаєве право займало панівне становище у Великому князівстві Литовському впродовж XIV–XVI ст. Встановлено, що важливе значення для правового регулювання кримінально- правових відносин на території Волині відігравав «Волинський привілей», яким було закріплено принцип презумпції невинуватості: заборонялося страчувати шляхтича та конфісковувати його нерухомість не інакше, як на підставі судового рішення. Обгрунтовано причини рецепції Великим князівством Литовським багатої правової культури Київської Русі.
Правове регулювання кримінальних правовідносин у Великому князівстві Литовському у достатутний період на прикладі Волинських земель
Keywords: Great Duchy of Lithuania; Volyn; customary law; privilege; jurisprudence; legal regulation; source of law; Велике князівство Литовське; Волинь; звичаєве право; привілей; судебник; правове регулювання; джерело права