Процесуальні особливості збирання відомостей, що характеризують особу підозрюваного - Дуда, О.; Duda, O. (Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2013)
У статті досліджено пізнавально-практичну діяльність слідчого за участі інших суб’єктів кримінального провадження зі збирання, перевірки, оцінки доказів та їх процесуальних джерел, що стосуються особи пі- дозрюваного. Відомості щодо особи підозрюваного можна отримати під час допиту з його показань і через спостереження за його поведінкою, мовою, мімікою тощо, а також під час обшуку, перед проведенням якого слідчий повинен мати певні відомості про особу підозрюваного, інтереси, спосіб життя, професію, навички, уподобання, захоплення, установити членів сім’ї, які проживають із ним, відносини між ними. Одним зі способів збирання доказів про особу підозрюваного є проведення його освідування для виявлення на тілі слідів кримінального правопорушення або особливих прикмет, якщо для цього не потрібно проводити судово-ме- дичну експертизу. Велике значення для встановлення та вивчення обставин, що характеризують особу підозрюваного, має експертиза, предметом якої частіше за все є такі обставини, що характеризують особу підозрюваного: стан здоров’я (фізичного й психічного), фізичні можливості, вік тощо. The article studies the cognitive practice of investigator involving other subjects of criminal proceedings in collecting, testing, evaluation of the evidence and procedural sources relating to the identity of the suspect. The information about identity of the suspect can be developed while questioning from his testimony and by monitoring his behavior, language, facial gestures etc. The information about the suspect can be developed also during the search, but prior to its execution the investigator must have some information about the identity of the suspect, his interests, lifestyle, occupation, skills, preferences, hobbies, to set his family members who live together as well as the relationship between them. One of the ways to collect evidence about the identity of the suspect is his examination to identify the body traces of the criminal offense or to find special signs but in a case when it is not necessary to conduct a forensic examination. Expert examination on receiving the information about the circumstances that characterize the identity of the suspect such as his health (physical and mental), physical abilities, age etc is of great importance to substantiate and to examine the facts.
The Procedural Features of Collecting Information Describing the Identity of the Suspect.
Keywords: доказування; слідчий; підозрюваний; probation; investigator; suspect