Температурний режим повітря у Волинській області: хронологічний та хорологічний аспекти. - Павловська, Тетяна Сергіївна; Федонюк, Микола; Рудик, Олександр Володимирович (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
Стаття присвячена виявленню та аналізу просторових відмінностей і тенденцій змін температурного режиму повітря у Волинській області впродовж 2001‒2020 рр. Наукове дослідження базувалося на матеріалах Волинського обласного центру з гідрометеорології з використанням математико-статистичного, графічного, порівняльно-географічного методів та картографічного моделювання. Авторами вперше:1) визначено для усіх метеостанцій області за 2001‒2020 рр. середню річну температуру повітря; амплітуди коливань середньомісячних температур повітря; середнє значення річної амплітуди коливань температури повітря; середню тривалість безморозного періоду; а також середні для області загалом місячні температури повітря; 2) за допомогою геоінформаційного моделювання відображено просторову диференціацію й багаторічну динаміку показників сучасного термічного режиму повітря у Волинській області; 3) виявлено й проаналізовано тенденції багаторічних коливань вказаних показників термічного режиму повітря. У процесі дослідження з’ясовано; що у Волинській області впродовж першого двадцятиріччя ХХІ ст. простежується чітко виражена тенденція до потепління клімату. У територіальному аспекті найтепліше у Волинській області на крайньому північному заході та в південно-східній частині краю; найхолодніше – у східній частині регіону. На просторову диференціацію термічних показників приземного шару атмосферного повітря в області найбільше впливають особливості підстильної поверхні та циркуляції повітряних мас, континентальність клімату, режим випадання опадів, географічна широта (кут падіння сонячних променів).
Keywords: абсолютний максимум температури повітря; Волинська область; абсолютний мінімум температури повітря; амплітуда середньомісячних температур повітря; річна амплітуда температури повітря; середньомісячна температура повітря; середньорічна температура повітря; тривалість безморозного періоду; глобальне потепління; метеостанція; Луцьк; Володимир; Світязь; Маневичі; Любешів; Ковель; 551.524(477.82)