Elementy rysunkowe w recepcji muzycznej dzieci przedszkolnych i czesnoszkolnych. Do problemu archetypowego indywidualnego samouświadomienia w dziecięcej wyobraźni - Кияновська, Любов Олександрівна; Драганчук, Вікторія Миколаївна; Kyianovska, Liubov O.; Drahanchuk, Viktoriia M. (Akademia Muzyczna im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu, 2016)
W niniejszym artykule starałyśmy się naszkicować niektóre poczynione obserwacje i wyniki uzyskane w ciągu kilkudziesięcioletniej pracy (sprawdzone w różnych grupach wiekowych) w zakresie połączenia muzyki i obrazu, dźwięku i koloru w kreatywnym rozwoju i równocześnie korekcie psychoemocjonalnego stanu dziecka. Większość metod i form zajęć integracyjnych stosowanych w naszej praktyce oparta jest na zweryfikowanych europejskich systemach muzyczno-pedagogicznych, rozpowszechnionych w szkolnictwie wielu krajów. Ich adaptacja i ułożenie w pewnej konfiguracji zależały od wielu czynników subiektywnych: preferencji w zakresie aktywności twórczej, jakie miały dzieci w różnych grupach, poziomu ich rozwoju poznawczego, indywidualnych cech psychicznych itp. Lecz dwie zasady zawsze pozostawały niezmienne: radość płynąca z obcowania ze sztuką plastyczną i muzyczną oraz zdolność do tworzenia własnych idei i pomysłów w tej dziedzinie.
Keywords: архетип; музичне сприйняття; самоідентифікація; малюнок-портрет; archetyp; percepcja muzyczna; samouświadomienia; obraz-portret; archetype; musical perception; identity; picture-portrait