Вплив занять спеціального акробатичного спрямування на функціональний рівень прояву відтворення величини зусилля, що розвивається, юних бійців-багатоборців 6–8 років у групі початкової підготовки - Бур’яноватий, Олександр; Buryanovatyi, Oleksandr (Східноєвропейський національний університеті імені Лесі Українки, 2015)
Розглянуто ефективність впливу занять, спрямованих на спеціальну акробатичну підготовку, на функціональний рівень прояву відтворення величини зусилля, що розвивається (ВВЗР), юних бійців-багатоборців 6–8 років, котрі займаються військово-спортивним багатоборством у групах початкової підготовки. Обстежено 40 юних спортсменів. Функціональний рівень прояву ВВЗР юних спортсменів визначався при формуванні груп початкової підготовки у вересні. Наступне тестування проводили в травні, через рік підготовки. ВВЗР установлювали за зміною кінестетичного диференціювання сили – відтворення половини максимальної сили кисті без контролю зору (F 50 %), що з’являлась у відповідь на вестибулярне подразнення – обертальну пробу Воячка. Педагогічний експеримент тривав один рік. Заняття з юними бійцями 6–8 років проводили тричі на тиждень протягом дев’яти місяців. Основний акцент у контрольній групі спрямовано на технічну й загальну фізичну підготовку, а в експериментальній – на загальну фізичну та акробатичну підготовку. Установлено, що після виконання експериментальної тренувальної програми юні бійці-баготоборці показали більшу стійкість нервової системи, адаптацію до зниження порога вестибулярної чутливості, підвищення стійкості організму до обертальних навантажень і заколисувань при ВВЗР. Зміщення акцентів із техніко-тактичної підготовки в бік загальної фізичної та акробатичної покращує функціональний рівень прояву ВВЗР у юних бійців-багатоборців 6–8 років. The efficiency of classes’ influenc, which are directed at the special acrobatic training, the functional level of manifestation of the developing efforts of all-round athletes aged 6-8 engaged in military sports combined events in groups of basic training. 40 young sportsmen were examined. The functional level of manifestation of the developing efforts of young sportsmen was appointed while forming the groups of basic training in September. The next testing was held within a year of training in May. The functional level of manifestation of the developing efforts was determined by the change of the kinesthetic differentiation of forces – the reproduction of the half of the maximum power of hand without the sight control (F 50 %) which was reproducing in response to vestibular stimulation – the rotational sample of Voyachek. The pedagogical experiment lasted for one year. The trainings with young athletes were conducted three times per week during nine months. The main emphasis in the control group was on the general technical and physical training, and in the experimental group – on the general physical and acrobatic training. It was found out that after the experimental training program the young all-round athletes showed better stability of the nervous system, adaptation to the lowering of the threshold of vestibular sensitivity, the increase in resistance of an organism to rotational loads. The emphasize which shifted from technical and tactical training to general physical and acrobatic training, improves the functional level of manifestation of the developing efforts of young all-round athletes aged 6–8.
The Effect of the Special Acrobatic Direction Classes on the Functional Level of Manifestation of the Developing Efforts of Young All-round Athletes Aged 6–8 in Groups of Basic Training
Keywords: вестибулярна реакція; функціональний рівень; відтворення величини зусилля, що розвивається (ВВЗР); юні бійці; військово-спортивне багатоборство; vestibular reaction; functional level; reproduction of the value of the developing effort; young fighters; military–sports combined events