ПОДОЛАННЯ ТРИВОЖНИХ РОЗЛАДІВ ОСОБИСТОСТІ ЗАСОБАМИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ - Єгупова, Ірина; Шелестова, Олена (My University, 2025)
Мета: аналіз ефективності розробленої комплексної програми з подолання тривожних розладів особистості засобами психологічної допомоги. Методи. У дослідженні використовувалися теоретичні методи, зокрема аналіз літератури, порівняння, аналіз та синтез, узагальнення теоретичних даних та психодіагностичні інструменти: GAD-7 – опитувальник з генералізованої тривоги, методика «Шкала позитивного ментального здоров’я», опитувальник «Стабільність психічного здоров’я – коротка форма», методика «Когнітивні особливості суб’єктивного благополуччя (КОСБ-3)», Госпітальна шкала тривоги і депресії (HADS). Емпіричне дослідження проводилося серед учасників, які пройшли програму з восьми занять тривалістю 30-45 хвилин, що включала психоосвітні, когнітивно-поведінкові, релаксаційні та комунікативні техніки. Результати. Після проходження програми спостерігалося зниження рівня тривожності та депресії серед учасників. За результатами методики GAD-7, кількість осіб із високим рівнем тривоги знизилася з 35% до 10%, середній рівень зменшився з 40% до 25%, а низький зріс до 65%. Аналіз шкали позитивного ментального здоров’я показав збільшення відсотка учасників із високим рівнем благополуччя з 20% до 55%. Психічна стабільність за методикою «Стабільність психічного здоров’я» зросла у категорії «процвітання» з 15% до 50%. Методика КОСБ-3 зафіксувала підвищення задоволеності життям (з 2,8 до 4,0) та покращення якості соціальних взаємодій (з 3,0 до 4,2), а підшкала «Невдоволеність собою» знизилася з 3,5 до 2,0. За HADS показники тривоги зменшилися з 12,0 до 6,5 бала, а депресії – з 10,5 до 5,0 бала, що свідчить про ефективність запропонованої прорами. Висновки. Результати емпіричного дослідження підтверджують, що комплексна програма психологічної допомоги є ефективною для зменшення симптомів тривожності, підвищення психічного здоров’я та розвитку адаптивних стратегій поведінки. Програма сприяє формуванню психоемоційних ресурсів, які учасники можуть використовувати для самопідтримки та подолання стресових ситуацій спричинених війною та іншими факторами у повсякденному житті.

Purpose: analysis of the effectiveness of the developed comprehensive program for overcoming anxiety disorders of the personality by means of psychological assistance. Methods. The study used theoretical methods, in particular, literature analysis, comparison, analysis and synthesis, generalization of theoretical data and psychodiagnostic tools: GAD-7 - a questionnaire on generalized anxiety, the Positive Mental Health Scale method, the Mental Health Stability Questionnaire - Short Form, the Cognitive Features of Subjective Well-Being (KOSB-3) method, the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). The empirical study was conducted among participants who completed a program of eight sessions lasting 30-45 minutes, which included psychoeducational, cognitive-behavioral, relaxation and communication techniques. Results. After completing the program, a decrease in the level of anxiety and depression among participants was observed. According to the results of the GAD-7 method, the number of people with high anxiety decreased from 35% to 10%, the average level decreased from 40% to 25%, and the low level increased to 65%. Analysis of the positive mental health scale showed an increase in the percentage of participants with a high level of well-being from 20% to 55%. Mental stability according to the method “Mental health stability” increased in the “thriving” category from 15% to 50%. The KOSB-3 method recorded an increase in life satisfaction (from 2.8 to 4.0) and an improvement in the quality of social interactions (from 3.0 to 4.2), and the subscale “Self-dissatisfaction” decreased from 3.5 to 2.0. According to the HADS, anxiety indicators decreased from 12.0 to 6.5 points, and depression – from 10.5 to 5.0 points, which indicates the effectiveness of the proposed program. Conclusions. The results of the empirical study confirm that a comprehensive psychological assistance program is effective in reducing anxiety symptoms, improving mental health, and developing adaptive behavioral strategies. The program contributes to the formation of psychoemotional resources that participants can use for self-support and overcoming stressful situations caused by war and other factors in everyday life.
Keywords: психічне благополуччя; психокорекція; релаксаційні техніки; адаптація; саморегуляція; емоційна стабільність