Виселення українців з етнічних земель Західної України - Шишела, Сергій; Shyshela, S. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Проаналізовано причини та перебіг українсько-польської акції обміну населенням у 1944–1946 pp. Більшість архівних матеріалів свідчать, що всупереч задекларованому принципу добровільності, переселення проводилося через примус, із грубим порушенням прав українського населення. It is shown in the paper the reasons and passing of the Ukrainian-Polish exchange of the population in 1944–1946. Many of the archived materials admit that contrary to a principle of voluntariness declaration resettlement was made by compulsion with rough infringement of the rights Ukrainian population.
Check the Ethnic Ukrainian Lands in Western Ukraine
Keywords: Польща; УРСР; обмін населенням; переселення; примусове переселення українців; депортація; Холмщина; Надсяння; Підляшшя; Poland; Ukraine; Exchange by the Population; Migration; forced Ukrainian migration; deportation; Kholm; Nadsyannya; Podlasie