Формування україномовної особистості студентів педагогічного коледжу - Похилюк, Олена; Pohylyuk, A.M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто основні компоненти україномовної особистості, розмежовано та уточнено поняття «мовна особистість», «мовленнєва особистість», «мовна свідомість», описано умови формування мовної свідомості та мовної особистості студентів педагогічного коледжу, проаналізовано мовну ситуацію в родині, білінгвізм, мовну освіту та україномовне освітнє середовище як зовнішні чинники формування високого рівня розвиненості мовної свідомості майбутніх педагогів. Крім того, відображено основні характеристики професійного мовлення та комунікативної компетентності майбутніх працівників галузі освіти, зроблено спробу осмислення впливу професійного мислення й мовлення викладача вищого навчального закладу на рівень сприйняття знань студентами, а також обґрунтовано тісний зв’язок між мовною особистістю, мовною свідомістю та культурою мовлення науково-педагогічного працівника, окреслено пріоритетні завдання викладачів вищої школи в царині виховання та формування україномовних громадян нашої держави тощо.The article considers the basic components of Ukrainian identity, delimited and clarified the concept of "linguistic identity", "language personality", "linguistic consciousness", describes the conditions for the formation of linguistic consciousness and linguistic identity of students of teaching training college, analyzes the language situation in the family, bilingualism, language education and Ukrainian-educational environment as external factors of the formation of a high level of development of linguistic consciousness of future teachers. Besides the article shows the main characteristics of professional speech and communicative competence of employees in education and also it is attempted to understand the impact of professional thinking and speech of the teacher at the university level of perception of knowledge students and it is substantiated the close connection between the linguistic identity, linguistic consciousness and culture of speech of scientific and pedagogical worker, it is outlined the priorities of high school teachers in the field of education and formation of Ukrainian citizens of our country and others.
Formation of Ukrainian personality of the students of teaching training college
Keywords: мовна особистість; linguistic identity; мовленнєва особистість; мовленнєва компетентність; мовна свідомість; мовна освіта; language personality; language competence; linguistic consciousness; language education