Вплив атомів легуючої домішки міді на стабілізацію кластерів дефектів у нейтронно опромінених монокристалах CdS - Давидюк, Г. Є.; Мирончук, Г. Л.; Шаварова, Г. П.; Якимчук, О. В.; Davidyuk, G. Ye.; Myronchuk, G. L..; Yakimchuk, O. L..; Shavarova, G. P. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Досліджувалися леговані міддю монокристали CdS:Cu (NCu ≈ 10 18 cм -3 ), опромінені швидкими реакторни ми нейтронами (Е ≈ 1 МеВ) дозою Ф ≈ 3∙10 18 см -2 . Утворені нейтронною радіацією кластери дефектів (КД) у лего-ваних зразках виявилися стійкими структурними пошкодженнями, які без помітної зміни своїх параметрів можуть існувати в опроміненому матеріалі при Т ≈ 300 К тривалий час (вісім і білше років). Додаткове опро -мінення таких зразків рентгенівськими променями веде до зростання хвостів щільності електронних станів у забороненій зоні. Після припинення дії рентгенівської радіації кристали релаксують (при Т ≈ 300 К протягом ~1500–1600 год) до попереднього стану, тобто до рентгенівського опромінення, що свідчить про незмінність концентрації КД. У чистих кристалах така релаксація веде до повного відпалу кластерів. Запропоно вана несуперечлива фізична модель процесів, яка пояснює стабілізацію КД атомами Cu. ; CdS:Cu single crystale doped with copper atoms (the concentration of dopant N Cu consists 10 18 cm -3 ), irradiated by fast reactor neutrons with the dose -2 18 cm 10 3    were investigated. Defects clusters, formed by neutron irradiation are shown to be stable structural damages, that may exist in the irradiated material at 300K for a long time (more than 8 years) without significant changes of their parameters. Additonal irradiation of such samples by X -rays causes the growth of the «tales» of electron density of states in the band gap. After the termination of X-ray irradiation the crystals relax to the state before the X-ray activation. That reviels, that the cluster concentration does not change.
The influence of Cu Dopant Atoms on the Stabilization of Defect Clusters in CdS single Crystals Irradiated by Neutrons
Keywords: нейтронна радіація; напівпровідники; neutron radiation; semiconductors