Педагогічна психологія : силабус - Розмирська, Юлія Анатоліївна (My University, 2024)
Основними завданнями дисципліни є: • засвоєння матеріалу про психологічні закономірності та механізми процесу навчання та виховання; • поглиблення знання здобувачів освіти про психологію педагогічної діяльності; • формування системного уявлення про психологічні основи традиційних та інноваційних технологій навчання; • розвиток вміння аналізувати психолого-педагогічні ситуації, стилі педагогічного спілкування; • запровадження навичок діяти відповідно своїх професійних обов’язків у практичній професійній діяльності. Методи, які використовуються для вивчення курсу спрямовані на активізацію і стимулювання навчально-пізнавальної діяльності здобувачів освіти: пояснювально-ілюстративний, репродуктивний, проблемний, частково-пошуковий (евристичний), дослідницький, інтерактивний. Впродовж курсу здобувачі освіти також засвоюють такі soft skills як навички комунікації, гнучкість, логічне мислення, емоційний інтелект, вміння концентруватися, тайм-менеджмент. Програма освітнього компонента «Педагогічна психологія» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра за спеціальністю 053 психологія освітнього ступеня «бакалавр». Спрямована на формування у здобувача освіти знань про закономірності процесу навчання і виховання, вміння самостійно визначати потенційні можливості особистості, діяльності; формування у здобувачів освіти цілісних уявлень про структуру педагогічної діяльності, стилі педагогічного спілкування, механізми навчання, виховання, учіння; виявлення особливостей традиційних та новітніх технологій навчання, виховання та розвитку, шляхів самоусвідомлення та самовдосконалення педагога.
Keywords: педагогічна психологія; психологія навчання; психологія виховання; учіння