Фантазійні мотиви у гутному склі Франца Черняка - Берлач, Олександр Павлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Сучасні мистецькі процеси стимулюють вивчення гутних промислів та діяльність як народних майстрів, так і професіоналів. Відродження традицій оздоблення художнього скла тісно пов'язане з діяльністю П. Семененка, братів М. та І. Осецьких, М. Павловського та Ф. Черняка.

Modern artistic processes stimulate the study of handicrafts and the activities of both folk craftsmen and professionals. The revival of artistic glass decorating traditions is closely related to the activities of P. Semenenko, the brothers M. and I. Osetsky, M. Pavlovsky and F. Chernyak.
Keywords: Франц Черняк; Franz Chernyak; гутне скло; tempered glass